Sambal Hitam Pahang
– Lebih dikenali sebagai Sambal Belimbing
– Ramuannya terdiri daripada belimbing buluh,ikan bilis,cili api,bawang putih dan bawang merah.
– Dimasak selama 5 – 7 jam,akan tetapi jika dimasak lebih lama sambal ini akan menjadi semakin sedap dan lazat.
– Sambal yang cukup popular di pahang , terutama di daerah Kuala Lipis .
Patin Masak Asam Tempoyak
– Makanan yang paling terkenal di Pahang terutama di daerah Temerloh .
– Bahan -bahannya terdiri daripada ikan patin, tempoyak,cili api , daun kesum , kunyit dan air .
Gulai Asam Rong
– Jika di sebut sahaja gulai asam rong @ gulai rom , pasti orang pahang akan mengetahui akan resepi dan keenakan gulai ini khasnya di Jerantut, Raub dan Lipis .
– Bahan – bahannya terdiri daripada asam rom , ikan sungai , kunyit , daun kesum , lada , pucuk paku , keledek dan buah terung .
http://akuanakpahang.blogspot.my/2014/03/resepi-gulai-asam-rong-asam-rom.html